• Verpakt in luxe geschenkverpakking
  • Voeg een kaartje met logo toe
  • Bedrijven bestellen op factuur
  • Kies zelf een bezorgdatum
  • +31(0)23 205 2661
Klantenservice    Zakelijk

Werkkostenregeling

Middels de werkkostenregeling (WKR) kunnen werkgevers zelf bepalen welke geschenken er onbelastbaar aan hun personeel worden vergoedt, geschonken of beschikbaar gesteld. Bedrijven kunnen dus onbelastbaar schenken aan personeel, hieronder vallen onder andere ook kerstpakketten. Het schenken van (kerst)pakketten is daarom erg voordelig voor werkgevers.

 

Vrije ruimte


Hoeveel je mag schenken is afhankelijk van het fiscale loon (bruto) dat je betaald als werkgever. De waarde van het bedrag wat je mag schenken wordt uitgedrukt in vrije ruimte. In 2022 geldt hiervoor: tot €400.000,- fiscaal loon bedraagd de vrije ruimte 1,7% van het totale bedrag. Wanneer een bedrijf een hoger fiscaal loon heeft, geldt er tot €400.000,- dezelfde 1,7%, maar wordt er boven deze vier ton 1,18% gerekend tot vrije ruimte.


Voorbeeld:


Bedrijf X heeft €275.000 fiscaal loon en heeft daardoor (275.000*1,7%) € 4.675,- aan vrije ruimte.


Bedrijf Y heeft €550.000 fiscaal loon en heeft daardoor ((400.000*1,7%)+(150.000*1,18%)) = (6800 + 1770) = € 8570,- aan vrije ruimte.


Het is belangrijk om als bedrijf niet boven het vrije ruimte bedrag te schenken, als dat wel gebeurd moet er over het bedrag dat boven de vrije ruimte valt 80% belasting betaald worden.

 

Vrijstellingen naast de WKR


Naast de WKR zijn er ook nog andere regelingen die onbelast verstrekt mogen worden aan eigen personeel. Dit zijn de gerichte vrijstellingen, gerichte vrijstellingen zijn onbelastbare vergoedingen voorbeelden hiervan zijn; vervoerskosten, cursussen, maaltijden bij overwerk, korting op producten uit het eigen bedrijf en arbo voorzieningen. Deze kosten gaan niet ten koste van de vrije ruimte van de WKR.


Daarnaast zijn er ook nog een hoop dingen die een werknemer verstrekt, vergoed of ter beschikking stelt die worden gebruikt op de werkvloer/tijdens werk. Dit krijgt allemaal een nihil waardering waardoor de kosten hiervan niet ten koste gaan van de vrije ruimte van de WKR. Voorbeelden van deze nihilwaarderingen zijn; voorzieningen die uw werknemer op de werkplek gebruikt of verbruikt, ter beschikking gestelde werkkleding en ter beschikking gestelde ov-abonnementen mits de werknemer het abonnement ook voor het werk gebruikt.

 

Gebruikelijkheidstoets


De WKR heeft niet veel regels waaraan een bedrijf moet voldoen om er gebruik van te mogen maken, wel is er een gebruikelijkheidstoets. Hiermee wordt de vergoeding, geschenk of verstrekking vergeleken met vergelijkbare situaties. Het bedrag mag niet meer dan 30% afwijken van het ‘gebruikelijke’. Als dat wel het geval is, wordt alles boven die 30% als loon gezien. De Belastingdienst heeft de bewijslast of een vergoeding, geschenk of verstrekking wel of niet gebruikelijk is.

 

LET OP! Terugvragen BTW over kerstpakketten


Er is een maximaal bedrag waarover een werkgever de btw mag aftrekken per werknemer. Dit bedrag heet het drempelbedrag en ligt op €227 exclusief btw. Als een werkgever zijn werknemers een kerstpakket van €50 (ex. Btw) wilt schenken en hiervan alle btw wil aftrekken, kan dat alleen als de totale uitgaven aan deze persoon dit jaar niet hoger liggen dan €227 exclusief btw.